Priroda totalitarizma u „Životinjskoj farmi“

predavač: Zoran Paunović

 Ciklus Distopijski književni klasici zatvoren je predavanjem prof. dr Zorana Paunovića, redovnog profesora na Katedri za anglistiku Filološkog fakulteta u Beogradu i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, održanim 1. juna 2016. godine pod nazivom „Priroda totalitarizma u Životinjskoj farmi“.

Kako na samom početku profesor ističe, iako su mnogi verovatno očekivali predavanje posvećeno Orvelovoj 1984., odabran je roman Životinjska farma, iz razloga što nam je taj roman, prema njegovom mišljenju, aktuelniji, budući da stepen totalitarizma iz 1984. ipak nismo još uvek dostigli. Samo predavanje predstavljalo je svojevrstan hod od konkretnog ka univerzalnom, od analize kritike boljševičkog režima u romanu do analize demistifikacije prirode totalitarizma kao takvog. Ideja je bila da se, polazeći od osnovne piščeve namere pri pisanju romana – a to je svakako razračunavanje sa sistemom koji je isprva prihvatio, a kasnije se u njega gorko razočarao – izađe iz tih okvira, i ukaže na ono što Orvel možda nije imao na umu dok je pisao svoj roman, a što bez sumnje čitaocu danas mnogo više govori o svetu u kojem živi.

To je postignuto isticanjem nekolikih primera iz romana, i kasnije njihovim uopštavanjem, poput naširoko prihvaćenih paralela likova iz romana sa istorijskim ličnostima koje se vezuju za (pretežno boljševičku) marksističku tradiciju, te isticanjem mehanizama kojima se svinje u romanu (koje zavladaju nad ostalim životinjama) služe da bi održale svoju vlast, te ubedile ostatak životinja u opštost svojih zakonitosti. U tom smislu, kao važan i aktuelan primer navedena je čuvena tabla sa sedam zapovesti, među kojima je najvažnija (možda i najsavremenija?) ona koja glasi: „Sve životinje su jednake, samo su neke jednakije od drugih”. Podvučena je, naravno, i sudbina onih životinja koje su se pobunile protiv ovakvog funkcionisanja života na farmi.

U svom izlaganju, profesor Paunović nije prezao ni od povremenih aluzija na savremenu, dnevnopolitičku situaciju u Srbiji, čime je nekoliko puta nasmejao slušaoce i slušateljke. Toga je, ipak, bilo taman u onoj meri u kojoj je došlo kao „šlag na tortu” i nikako nije prelazilo granicu dobrog ukusa.

Predavanje je ovoga puta održano u Sali 11 Filološkog fakulteta, i ponovo je bilo dobro posećeno. Usled ograničenja terminom, nažalost nije bilo vremena za diskusiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *