Značenje i značaj video igara

Usled sve rasprostranjenijeg uticaja koji video igre zauzimaju u savremenom svetu, Klub 128 odlučio je da organizuje niz razgovora na kojima će se povesti diskusija o značenju i značaju tog medija. Namera je da se tom segmentu kulture pristupi iz nekoliko humanističkih perspektiva, a shodno tome dovešćemo sagovornike iz različitih naučnih disciplina, ali i iz same industrije video igara. Najpre ćemo pokušati da ustanovimo teorijske okvire za proučavanje video igara: njihovo mesto kako u ludološkoj, tako i u estetskoj, odnosno umetničkoj tradiciji. Naše se interesovanje zatim okreće njihovom istorijskom razvoju kao i daljoj perspektivi. Na kraju ćemo uspostaviti dijalog o njihovom položaju u društvu, pri čemu ćemo nastojati da preispitamo do sada pretežno konzervativan stav javnosti koji je uspostavljen prema video igrama.

***

Ovom prilikom pozivamo Vas na drugo predavanje, naslovljeno Razvoj društvenih i video igara, koje će se održati na Filološkom fakultetu u sredu, 9. maja, u 20h u sali 128.

O predavanju

U prvom delu predavanja proći ćemo kroz istoriju i razvoj društvenih igara: od prvih ljudskih civilizacija u Mesopotamiji do današnjeg dana, čime se čovek prikazuje kao homo ludens, o čemu je bilo reči na prethodnom predavanju iz ovog ciklusa. Ukratko će biti prikazano 6.500 godina razvoja društvenih igara, sa osvrtom na najvažnije, kao i na razvoj mehanika i načina na koje su igre funkcionisale.
U drugom delu predavanja biće predstavljen razvoj video-igara od ’50-ih godina XX veka do danas: kako su drugi medijumi uticali na video-igre, ali i kako su one direktno zavisile od tehnološkog statusa uređaja na kojima su realizovane. Ukratko će biti prikazani najznačajniji naslovi koji su uticali na formiranje žanrova video-igara i koji su nedvosmisleno usmerili njihov dalji razvoju.

O izlagačima

Dušan Kocoljevac (1990) bavi se izučavanjem društvenih igara kao i socijalnim i inkluzivnim karakterom igara uopšte. U tom cilju učestvuje na Global Game Jam-ovima redovno od 2013. godine. Radi na poslovima upravljanja i organizacije „Kluba ljubitelja igara i fantastike d20“ u Pančevu od 2014. Organizuje turnire, predavanja i igračke sesije. Piše recenzije igara i tekstove o društvenim igrama na portalu „Autostoperski vodič kroz fantastiku“.

Tatjana Ristić (1990) doktorantkinja je na modulu Književnost Filološkog fakulteta u Beogradu, na kom je završila osnovne i master studije na katedri za Opštu književnost i teoriju književnosti. Istraživanje joj je primarno fokusirano na odnos literarnog i vizuelnog, zbog čega je naročito zainteresovana za status video-igara kao umetničke forme. Radi i na realizaciji originalnih društvenih igara, kao i na transmedijalnom prevođenju video-igara u društvene igre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *