Henrik Ibzen i rađanje modernizma

predavač: Predrag Mirčetić

Prvo predavanje u okviru ciklusa Modernisti sa margine, pod nazivom „Ibzen i rađanje modernizma“, održano je u Klubu-knjižari Magistrala, 25. oktobra 2016. godine. O ovom proslavljenom norveškom piscu  govorio je dr Predrag Mirčetić, predavač na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu.

U prvom delu predavač je izložio književnoistorijski kontekst druge polovine XIX veka, nakon čega se fokusirao na samo piščevo delo: najpre preispitujući osnovne odlike realizma (odnosno naturalizma) u okviru čije poetike je Ibzen stvarao, a zatim i govorivši o osnovnim odlikama modernizma. Razmatrajući faze Ibzenovog stvaralaštva, Mirčetić je pokazao kako Ibzen figurira kao spona između ova dva književna pravca. Kroz četiri drame: Stubovi društva (1877), Lutkina kuća (1879), Aveti (1881) te Državni neprijatelj (1882) – dela iz tzv. kritičko-realističke faze – profesor je ukazao na modernost u njegovom stvaralaštvu, pri čemu se kritički osvrnuo i na studiju Toril Moi Henrik Ibsen and The Birth of Modernism (Oxford University Press, 2006).

Na kraju je usledio razgovor o uticaju Ibzenovih drama danas: zaključeno je da, zbog aktuelnosti tema koje obrađuje (položaj žena u društvu, gušenje istine zarad ličnih interesa, licemerje i kritičko preispitivanje nekih od ključnih vrednosti građanskog sloja), ovaj pisac i u savremenom dobu prestavlja obavezno štivo za čitaoce. Mirčetić se osvrnuo i na savremene interpretacije pojedinih drama, kao što je Nora ili šta se dogodilo 20 godina kasnije Elfride Jelinek, koja se kod nas igra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *